Home
  Ineke Mulder
  Agenda
  Inschrijven
  Route
   
   

Evaluatie Bijscholing "Relaties" in Goirle
dd. 15 oktober 2011

We begonnen de dag met het verkennen wat een ‘relatie’ nou eigenlijk is.
Niet door een filosofische discussie, maar door in een imaginatie.
“Stel je eens voor dat je in een grote witte bol bent. Je voelt echter geen gewicht. Er is verder niets, alleen jij. Je kunt geen hoeken, bodem, plafond of afstand zien. Er is geen geluid er is gewoon....NIETS. Jij bent er wel, maar wie of wat is die ‘jij?’ En dan komt er ineens een vlieg binnen. Plotseling is er geluid, een afstand van jou tot die vlieg, de vlieg kan een emotie bij je oproepen, er is ineens een verschil in grootte tussen jou en die vlieg. Er ontstaat een relatie. Je kan je relateren aan iets, je vergelijken met iets, en daardoor kan je beginnen te definiëren wie je bent, of wie je wilt zijn.

De oefening ging over in een lopende oefening door de ruimte, waarbij de deelnemers verschillende instructies kregen: je volledig afsluiten voor de anderen, je gewaar zijn van de anderen, contact maken met een ander, en wat zijn dit voor werkwoorden? Hoe doe je dit alles en wat is daarvoor nodig? Wat is je eerste impuls als je contact wilt hebben met een ander, een relatie wilt aangaan?
De conclusie dat ‘afsluiten’ een werkwoord is dat niet werkt, werd door iedereen gedeeld. Je kunt niet ontkomen aan invloed van anderen, hetgeen de noodzaak om zeer selectief te zijn in het kiezen van de mensen om je heen (voor zover er keuze is) onderstreepte.
Daarna hebben we op een rijtje gezet wat oorzaken kunnen zijn van relatieproblemen, min of meer in volgorde van meest voorkomend en minder voorkomend. De deelnemers hadden allemaal al behoorlijk wat ervaring met relaties, als therapeuten en enkelen eveneens in het geven van relatietherapie. En dat werkte erg prettig. Er werd enthousiast, actief meegedacht en gereageerd.
Dan de vraag: hoe kies je nou een passende levenspartner en hoe leer je dat je cliënten als daarom gevraagd wordt? Ik heb de deelnemers specifieke vragen gesteld over hun opvattingen over (bijna) alle levensgebieden. Zij kregen de opdracht in sleutelwoorden steeds het eerste op te schrijven dat in hun opkwam. Gaandeweg werd duidelijk dat dit het verlanglijstje is dat je in je achterzak moet hebben als je een partner zoekt. En dat er dus veel tijd nodig is om erachter te komen of iemand echt in jouw waarden, normen en levensvisie past. Moet een potentiële partner 100 % scoren? Op essentiële punten zeer zeker wel, je koopt geen inruilfiets tenslotte.
Maar op minder essentiële punten, zoals bijvoorbeeld uiterlijk, kan je gerust een concessie doen. Met andere woorden: weten wat je wilt, en zorgen dat je het krijgt. Ga niet alleen je hormonen of verliefdheid achterna. Definitie van verliefdheid: denken dat die ander jouw behoeften kan gaan vervullen. Een verlangen en een projectie dus, die als je geluk hebt, uitkomen. In de middag heb ik een begin gemaakt met hoe een traject relatietherapie met twee mensen eruit kan zien.
Welke stappen doorloop je en welke vaardigheden zijn een voorwaarde voor een goede, voedende relatie? Die voorwaarden kwamen ook terug in de visie van John Gray op de verschillen tussen mannen en vrouwen, alsook in de visie van Bert Hellinger die aan de hand van duizenden familie-opstellingen een aantal zeer belangrijke natuurlijke wetmatigheden in families en relaties in kaart bracht. Bij cliënten met een complexe hulpvraag, bijvoorbeeld in het geval van stiefgezinnen, is orde op zaken stellen middels een familie-opstelling onontbeerlijk. Waar één stiefgezin is, zijn er vaak meerdere met elkaar verweven. Bij ieder onderwerp werd actief gediscussieerd en er was de veiligheid en vrijheid om verschillende verlangens uit te spreken, ook over de richting van de discussie. Ik heb aan de hand van een korte demonstratie met één van de deelnemers uitgelegd hoe mensen verstrikt kunnen raken in een belemmerende persoonlijke vicieuze cirkel, waar die cirkel dan uit bestaat, hoe dat proces verloopt en hoe het kan dat sommige mensen/echtparen elkaar steeds dieper in die vicieuze cirkel duwen.
Uiteraard hebben we ons ook verdiept in de vraag: hoe doorbreek je dat? Bewust(er) worden is het antwoord.
Bewust worden is een onspecifiek werkwoord dat werkt, en dat ons ook hard laat werken, vooral in relatie problematiek. Aan het einde van de dag hebben we het even gehad over mogelijkheden voor een vervolg: video materiaal bekijken en bespreken van een echtpaar in therapie en specifieker ingaan op de stappen in een therapeutisch traject met twee mensen.
Valkuilen voor therapeut én cliënten, heb ik aangestipt door de dag heen, maar ook dat zou nog meer gespecificeerd kunnen worden. Wat niet onvermeld mag blijven is de fantastische lunch, die met veel liefde en zorg gemaakt was door de organisator van deze dag: Sabine Land.
En deze geslaagde dag was mede mogelijk door de gastvrijheid van de eigenaar van het Reiki centrum in Goirle. Het was een beetje kleiner dan ik gewend ben, maar daardoor ontstond wel een gezellige ‘huiskamersfeer’.
Kortom: een geslaagde onderneming in het voor mij verre Goirle, maar zeer de moeite waard. Ik wens ieder die dit leest zeer voedende relaties toe!

Ineke Mulder

 
 
Individuele coaching
Zang en Muziek
Terug
Uitgebreide info
Workshop Relaties